Винарија Попова Кула

Издигнувајќи се над долината и клисурата, замокот Попова Кула е комплекс од хотели, ресторани и винарија. Дознајте повеќе за процесот на производство на вино, вкусете уникатни вина и уживајте во прекрасната глетка!

Повеќе информации: www.popovakula.com.mk

Мобилен телефон / Viber +389 76 432 630

е-пошта: reservation@popovakula.com.mk

Кралската винарија Кралица Марија

Основана на почетокот на минатиот век, Кралската винарија денес е цел комплекс од луксузни апартмани, винарија и вински барови, ресторан, амфитеатар, луксузната вила на кралицата Марија, пауни и зелени околини.

Повеќе информации: www.wineryqueenmaria.com/ 

пошта: recepcijamarija@gmail.com

Мобилен телефон: +389 43 446 500

Рибници Акватика

Живописното место Акватика им нуди на своите гости интересен спортски риболов, места за скара, одмор и разгледување.

За повеќе информации: http://www.akvatika.mk/park.html

тел. +389 76 838 358

Отворено од 15.04 до 20.09 

Работно време од 10:00 до 19:00 часот

Музеј на вино

Првиот вински музеј во Македонија ќе ве води низ историјата на градот, уметноста на винарството, археологијата и археолошките локалитети, етнологијата и ќе ви каже за флората и фауната на Демир Капија. 

Тел: +389 77 764 290

Повеќе информации: https://museumdk.mk/mk/home-mk/

Качување по карпи

Можеби Демир Капија е најдоброто качувачко подрачје на целиот Балкан. Во моментов ги има повеќе од 400 правци со различни категории на тежина, многу повеќе терени и три Via-Ferrata. Организирајте ги вашите адреналински тури овде!

Повеќе информации: www.campingmacedonia.com

Тел.: +38970343401

Пешачење

Демир Капија, скриен меѓу планини, карпи, шуми и реки, е едно од најубавите места за пешачење.

Има многу пешачки патеки и патеки.

Повеќе информации: www.campingmacedonia.com   

Тел.: +38970343401

Возење велосипед

Совршено место за велосипедски тури. Над ридовите, во шумите и покрај реките има многу обележани патишта и патеки за вашата авантура!

Кајак и рафтинг

Големите брзаци, свиоци и премини на реката Вардар, која ги дели кањонот и градот Демир Капија, се одлични за кајак. Организирајте ја вашата турнеја:

Мобилен телефон / Viber +389 78 387 865

Топли базени

Во текот на летната сезона, кога времето е суво и топло, една од најпопуларните активности е капењето во локалните планински мини базени. Водата се загрева доволно добро за да се плива од јуни до крајот на август.

Набљудување птици

Демир Капија е една од највредните орнитолошки акумулации. Овде живеат ретки видови птици, од кои некои се наведени во Црвената книга.

Историски места

Историските локалитети на Демир Капија е богат со своите археолошки и историски предмети. Има три доцносредновековни и раносредновековни тврдини, интересните стари цркви и манастири. Отворете ја историјата со нас!  

Тел: +38977 764 290

Повеќе информации: https://museumdk.mk/mk/home-mk/

Настани

14 февруари е денот на Свети Трифун кога го славиме почетокот на новата сезона на грозје/вино и започнуваме со закројување на лозјата.

28 август е Богородица – празник на целиот град Демир Капија.

Фестивалот на отворено е долг пролетен викенд полн со авантури кои обично се случуваат во мај.

Долината на кактусите

Уникатната и единствена долина на кактуси во живописното село Клисура (7 км од Демир Капија) е неверојатна глетка! Не пропуштајте, времето на цветање е од средината на мај до јуни.

Полиња со лаванда

Внимателно засадени меѓу ридовите и планините, полињата со лаванда се една од најинтересните атракции во последните две недели од јуни! Направете го вашето неверојатно фотографирање со миризливи растенија!

Повеќе информации: www.popovakula.com

Мобилен телефон / Viber +389 76 432 630

mk_MKMacedonian