Генерално, постарите луѓе во Демир Капија не зборуваат англиски. Повеќето покрај мајката
Македонскиот јазик разбира и може да зборува српски јазик. Повеќето од помладите
населението знае елементарен англиски јазик.
Не двоумете се да се вклучите во разговор со локалното население. Сите се многу пријателски расположени, па дури и ако го прават тоа
не зборувај го твојот јазик, тие ќе најдат начин да ти помогнат.
Во продавниците, хотелите и рестораните можете да плаќате во локална валута и можете да користите кредит/дебит
картички. Во хотелите може да примаат девизи. Постојат три банкомати каде што можете да добиете локални
валута:

mk_MKMacedonian